Aandacht voor water op drukbezochte 12e Nationale Grasdag

Op de 12e editie van kennisplatform Nationale Grasdag lieten ruim 300 sportveldbeheerders, beleidsmakers en adviseurs zich op 4 november jl. in het Philips Stadion in Eindhoven bijpraten over watermanagement op sportvelden. Onder invloed van het veranderende klimaat wordt dit namelijk een van de belangrijkste uitdagingen van de field manager, zo benadrukten de zes deskundige sprekers in hun lezing. Onder het thema ‘Water in uitvoering’ kwamen alle facetten aan bod: van meer weersextremen naar de meststoffen- en grasmengselkeuze, en van wateranalyse tot cultuurtechniek en veldopbouw.

Al direct bij de opening werden de bezoekers op scherp gezet door een dynamische lezing van de bekende meteorologe Helga van Leur. Zij schetste wat er klimatologisch aan de hand is, en wat dit concreet voor ons betekent. DCM haakte direct op de klimaatveranderingen in door een lans te breken voor het gebruik van duurzame, organische meststoffen. Altic ging vervolgens in op de vochtspanning en waterkwaliteit op een sportveld. Weten wat er in de bodem én in het beregeningswater zit kan een enorme verbetering van de kwaliteit van de grasmat bewerkstelligen.

Na het lunchbuffet en het veldbezoek beschreef Limagrain/Advanta de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de wortelontwikkeling van Engels raaigras en veldbeemdgras. Er blijkt een sleutelrol weggelegd voor veldbeemdgras in sportvelden, vanwege het enorme wortelend vermogen van deze soort. Een hoger aandeel geeft een duurzamere grasmat, minder gevoelig voor droogte en hitte en uitspoeling met veel meer bespelingsuren.

BRAS FIJNAART gaf een overzicht van de cultuurtechnische mogelijkheden voor een beter watermanagement, waarna Kybys een praktische tool presenteerde die direct inzicht geeft in de waterhuishouding van een sportveld. Marketingmanager van PSV Guus Pennings gaf afsluitend een unieke inkijk in de activiteiten die een topclub als PSV ontplooit om nóg dichter bij de fans te komen.

Kijk voor alle presentaties en een uitgebreid sfeerimpressie op www.nationalegrasdag.nl.

Nationale Grasdag is een initiatief van graszaadbedrijf Limagrain/Advanta, meststoffenfabrikant DCM, onderzoekslaboratorium Altic, cultuurtechnisch bedrijf BRAS FIJNAART en adviesbureau Kybys met medewerking van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC).