BRAS FIJNAART verwijdert grasmat in ArenA

 In 5,5 uur hebben we de grasmat van Ajax uit het stadion verwijderd, zodat de concertvloer voor Armin van Buuren, de Toppers en U2 kon worden gelegd.

Ajax traint op een grassmasterveld. Dat is een hybride grasveld met echt gras en kunstgras. Het kunstgras wordt 18 centimeter de grond in gestoken en er blijft 2 centimeter boven de grond. Daartussen zit echt gras. Het voordeel van de grassmastermat is dat je de emoties van natuurgras en de uren van kunstgras hebt.

BRAS FIJNAART heeft inmiddels drie grassmastervelden aangelegd op De Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Dit gebeurde in opdracht van FieldTurf Benelux, een specialist in sportvelden. In april belde FieldTurf ons. Of we zin hadden in een uitdaging. De mat in de ArenA – ook een hybride veld – moest eraf.

Logistiek een hele uitdaging. Niet alleen omdat een dergelijk hybride veld nog nooit is verwijderd. Bovendien duurde de wedstrijd Ajax – Go Ahead Eagles die zondag tot 16.15 uur en moest de concertvloer ’s avonds al worden gelegd.

De zaterdag ervoor bracht BRAS FIJNAART de vloot al naar Amsterdam. Vijf trekkers, drie grote karren, een laadschop, twee vrachtwagens, twee Fieldtopmakers en een mobiele kraan. De Fieldtopmaker schraapt de volledige toplaag eraf. Alles werd onder de tribunes gestald.

De eerste helft van Ajax hebben we zondag gezien. In de tweede helft zaten we te eten, maar we hoorde het publiek juichen.

Na de match trapte ’team ArenA’ van BRAS FIJNAART af.  Met de Fieldtopmaker werd de grasmat weggehaald en vermalen. Via een transportband kwam het materiaal in een grote aanhanger terecht. Als de bak vol was ledigde de chauffeur de kar in de gracht om het veld. Met een kraan ging daarna al het spul vanuit de gracht de vrachtwagen in.

BRAS FIJNAART had maar een kleine voorsprong op de vloerlegger. Als er maar een strook grasvrij was werd er een drukverdelingsdoek over uitgerold waar spoedig daarna de aluminium vloerdelen op werden gelegd. In het begin was het spannend, maar alles liep volgens het draaiboek. We zijn om half zes begonnen en om elf uur waren we klaar.

Dezelfde zondagavond gaf Armin van Buuren zijn eerste concert. Later zijn de Toppers en U2 aan de beurt. Na het laatste concert gaat de nieuwe grasmat er in en die moet er volgend jaar na de competitie weer uit.

Rijndorp is apetrots. ,,Ik ben ooit bij RBC begonnen. Toen NAC, Feyenoord, FC Utrecht. Zo ben ik bij Ajax terecht gekomen.” En Corstiaensen met een beetje spijt in de stem: ,,Nee, we hebben geen kaartjes voor Van Buuren of de Toppers gekregen. Ze zijn zuinig geworden.” Voor de twee begint nu het tellen. Wat hebben ze er aan overgehouden. Ach, daar gaat het eigenlijk niet om. ,,Het is vooral een mooie referentie. Kleinere werken in de regio zijn zeker zo belangrijk en geven veel minder stress!”